Over ons Over ons

PKN Geloofsgemeenschap Goede Rede

Ons profiel  kan kernachtig worden samengevat in:
• Openheid en diversiteit
• Verdieping en verbinding
• Midden in de samenleving
• Omzien naar elkaar
• “Geloven is een werkwoord”
Deze woorden hebben hun bron in de Bijbel waarin we in verhalen de God van Israël en van Jezus ontmoeten. Door die verhalen worden we aangeraakt en geïnspireerd!
Wij zijn een protestantse geloofsgemeenschap die is gebaseerd op een oecumenische traditie van PKN en RK. Wij willen ruimte bieden voor ontmoeting, verdieping en bezinning rondom het geloof en zoeken samenwerking met andere geloofsrichtingen en met maatschappelijke instellingen zoals zorgcentra.
Vanuit een diversiteit in geloofsbeleving blijven wij zoeken naar inspirerende en nieuwe vormen van viering en naar gezamenlijke activiteiten die tot verdieping leiden.
Als geloofsgemeenschap maken we actief deel uit van de samenleving. We volgen wat er gaande is en we willen een bijdrage aan die samenleving leveren, dichtbij en veraf. In onze vieringen, ontmoetingen en groepen zoeken wij inspiratie en richting voor ons leven met de Bijbel – en andere daarop geïnspireerde geschriften- als bron.
Aandacht, zorg en warmte voor elkaar en voor de mensen om ons heen brengen we in praktijk. Dit is sfeerbepalend voor onze geloofsgemeenschap. Goede Rede biedt ruimte en onderdak aan andere geloofsrichtingen en maatschappelijk en cultureel gerelateerde instellingen.
Veel leden van onze geloofsgemeenschap participeren actief op diverse terreinen; op diaconaal gebied (onder andere met financiële kerstgiften aan de arme kant van Almere-Haven), op pastoraal gebied (zoals de eetclub) en bij het invulling geven aan de vieringen.
De instandhouding en het beheer van het kerkgebouw, zowel technisch als financieel, vraagt veel aandacht en inventieve acties van de betrokken vrijwilligers (bijvoorbeeld met rommel -en boekenmarkten). In dit alles komt de betrokkenheid en gemeenschapszin van velen tot uiting.

Kerkgebouw Goede Rede

Goede Rede was, toen het in 1979 in gebruik genomen werd, het eerste kerkgebouw van Almere. De bijzondere vorm dankt het aan architect Steen. Kerkinterieurs in Nederland (2016 p.370 e.v.) benadrukt het dynamische interieur van de grote kerkzaal en de intimiteit van de kapel. Openheid en diversiteit, één van de kernbegrippen in ons profiel, typeert ook de manier waarop Goede Rede wordt gebruikt: intensief en veelzijdig. Naast de Protestanten en Rooms-Katholieken, vinden meerdere geloofsgemeenschappen er onderdak: de Doopsgezinde gemeente, de RK Vietnamese kerk, RK Antilliaanse kerk en Hart van Haven. Ook andere instellingen vinden er een thuis, waaronder Stichting Goede Rede Concerten, die Goede Rede afficheert als hét muziekpodium voor klassieke muziek in Almere.

Organisatie Protestantse Gemeente Almere

De Geloofsgemeenschap Goede Rede is formeel / kerkordelijk een wijkgemeente van de Protestantse Gemeente Almere (www.protestantsalmere.nl).
PG Almere telt drie ‘gewone’ wijken, elk met een kerkgebouw. Naast Almere Haven zijn dat Almere Stadspoort met De Lichtboog en Almere Buiten met De Drieklank. De vierde wijk is de missionaire wijkgemeente De Schone Poort, begonnen als pioniersplek. Poort kent (nog) geen eigen wijkkerkenraad, maar een team dat onder verantwoordelijkheid van de Algemene Kerkenraad valt. In september 2020 is daar de Tiny Church in gebruik genomen. 

Wijkkerkenraad

Momenteel bestaat de kerkenraad van geloofsgemeenschap Goede Rede uit vier ouderlingen, drie diakenen en een notulist. Eén van hen is de voorzitter (Lars Kramer) en één is scriba (tijdelijk Jan Bart Radix). Onder de ouderlingen is één ouderling-kerkrentmeester (Ad van Toorn). Vanuit de WKR wordt een persoon naar de Algemene Kerkenraad afgevaardigd. 

Beheercommissie

De verantwoordelijkheid voor beheer en exploitatie van kerkgebouw Goede Rede is toevertrouwd aan de beheercommissie met een eigen statuut.  De AKR heeft de verantwoordelijkheid gedelegeerd aan de wijkkerkenraad, die het beheer in handen van de beheercommissie heeft gelegd. De beheercommissie regelt alles rond het gebouw: onderhoud, verhuur, schoonmaak, rooster dienstdoende vrijwilligers, enz. 

Pastoraat Omzien naar elkaar is belangrijk voor onze geloofsgemeenschap. In georganiseerd verband wordt daar vorm aan gegeven door de pastorale werkgroep met – indien voltallig – ongeveer twaalf contactpersonen en een ouderling. In principe is er voor elke wijk een contactpersoon aangesteld, maar momenteel zijn er enkele vacatures, o.a. voor de nieuwe wijken (De Laren, Nobelhorst, Oosterwold). Een pastoraal contactpersoon is aanspreekpunt voor de gemeenteleden in zijn/haar wijk, wanneer iemand een vraag heeft of behoefte heeft aan een bezoek. De contactpersoon kan ook zelf het initiatief nemen om bij iemand op bezoek te gaan. En als er post van de kerk bezorgd moet worden (bv de nieuwsbrief op papier) zorgen de pastorale contactpersonen daar voor. De werkgroep komt, samen met de predikant en de pastoraal ouderling, eens per vier weken bijeen voor overleg en bezinning / verdieping.

Vieringen

De zondagse viering wordt ervaren als het hart van ons gemeentezijn, gericht op de ontmoeting met God en met elkaar.  De (protestantse) vieringen kennen een min of meer vaste liturgische vorm. De werkgroep vieringen zoekt daarnaast naar vernieuwing van de liturgische vormgeving van de diensten. Er is een koor dat o.l.v. één van de organisten op projectbasis meewerkt aan de vieringen. Het Kerkgebouw Goede Rede wordt (ook) zondags behoorlijk intensief gebruikt. De PKN heeft een vaste aanvangstijd (elke zondag 10:00uur). Bij feest- en gedenkdagen kan dit afwijken (zie de agenda!) Op de laatste zondag van de maand en op de laatste zondag van het kerkelijk jaar  is er één oecumenische viering. Op zondagmiddagen maakt Hart voor Haven voor hun dienst gebruik van de grote kerkzaal.
Ook kerken er, hoewel niet wekelijks, de Rooms Katholieken,  Doopsgezinde Gemeente, de Vietnamese Kerkgemeenschap en de Antilliaanse Kerkgemeenschap.

Oecumenische Werkgroep

De oecumenische werkgroep kent – de naam zegt het al – zowel katholieke als protestantse leden. Het is de voortzetting van het vroegere Oecumenisch Beraad, dat opgeheven is vanwege het als eigenaar terugtrekken van de parochie uit Goede Rede. De veranbtwoordelijkheid voor de oecumenische vieringen valt nu onder verantwoordelijkheid van de wijkkerkenraad. Zij gaat over alles wat met oecumenische samenwerking te maken heeft. De werkgroep oecumenische vieringen is hier onderdeel van. Deze werkgroep komt maandelijks meerdere keren bijeen om elkaar te inspireren en de oecumenische vieringen voor te bereiden. Ook de avondgebeden in de stille week, de paascyclus en de vroege (kinder-) kerstavonddienst worden door de werkgroep voorbereid. Een deel van de werkgroep-leden vervult vervolgens ook een taak in de viering.
Eén van de leden dirigeert het (eveneens gemengd samengestelde) Goede Rede koor, dat in vrijwel elke Oecumenische viering zingt. De werkgroep betrekt in overleg met de wijkkerkenraad zelf een dominee en/of pastor bij de voorbereiding en de vieringen.

Diaconaat

De diakenen van Goede Rede participeren in de Algemene Diaconie Almere. Een opsomming van de diaconale activiteiten:
• Individuele Hulpverlening (IHV)
• Diaconale Opvang Almere (DOA) waarvoor twee woningen worden beheerd.
• Meubel en Witgoed Loket Almere MWLA voor hergebruik voor woninginrichting.
• Fietsenfonds met herstelplaats
• Noodfonds voor jonge kinderen, die schoolartikelen nodig hebben
• Participatie in Vakantieweken voor schoolgaande jeugd.
• Het Voedsel Loket Almere (VLA) met winkel; deze is bezig met een transitie naar de voedselbank Nederland.
Het merendeel van deze taken wordt gedaan met vrijwilligers uit verschillende kerkgenootschappen. Er is een betaalde diaconaal medewerker. Met de slogan’ Helpen waar geen helper is’ doen zijn hun werk. Daarnaast is er op wijkniveau de Kerstenveloppen actie: tijdens de vier Adventsweken en op Kerstavond wordt er geld ingezameld voor hulpbehoeftigen in Almere Haven, zodat zij iets extra’s hebben om te kunnen besteden met Kerst. Met Pasen wordt de schrijfactie voor gedetineerden georganiseerd. Jaarlijks is er rond koningsdag een rommelmarkt, die dit jaar vanwege corona niet door kon gaan. De diakenen zijn zichtbaar in de vieringen door het kyriegebed te verzorgen in overleg met de predikant. Ook dragen zij zorgen voor de collecten.

Communicatie

Rond Goede Rede en meer specifiek binnen de protestantse geloofsgemeenschap wordt gebruik gemaakt van de volgende communicatiekanalen:
• Zondagsbrief: in normale omstandigheden wordt deze aan de kerkgangers uitgereikt bij de orde van dienst voor de viering. De zondagsbrief bevat o.a. informatie over komende activiteiten.
• Voor elke dienst verzendt de communicatiemedewerker een digitale uitnodiging. Ook aan gastpredikanten wordt gevraagd informatie toe te sturen voor deze uitnodiging.
• SPIRIT is het magazine van de Protestantse Gemeente Almere. SPIRIT verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 2000 exemplaren. Elk nummer heeft een specifiek thema, rond welke de inhoudelijke artikelen cirkelen. Daarnaast bevat het de contactgegevens van de wijken en  centrale organen, evenals een overzicht van diensten en voorgangers voor de komende maanden.
• Website www.goederede.nl is in ontwikkeling en zodanig opgezet dat elke geloofsgemeenschap, die gebruik maakt van Goede Rede er informatie op kan plaatsen. 

lees meer »
 
Over ons Over ons
lees meer »